samedi 21 janvier 2012

M-am săturat !


M-am săturat de politica românească post-decembristă.  M-am săturat de promisiuni deșarte și de sacoșe cu pomeni electorale.  M-am săturat de traseiști politici și de lideri de mucava. M-am săturat de PSD, PDL, PNL, UDMR, PC, PRM și alte partide și partidulețe. M-am săturat de Ion Iliescu și Petre Roman, de Adrian Năstase și  Mircea Geoană, m-am săturat de Traian Băsescu și Emil Boc, de Elena Udrea și de Roberta Anastase (cea care a numărat anapoda pe cei prezenți să voteze pentru Legea Pensiilor), m-am săturat de aproape toate personajele pestrițe ce populează și dorm pe bani grei în Palatul Parlamentului, m-am săturat de zecile de apariții pe la diferite posturi tv a unor pseudo "analiști" politici, mulți dintre ei aserviți intereselor celor aflați vremelnic la putere.
Și, nu în ultimul rând, m-am săturat de tot felul de indivizi sau  individe care bântuie precum fantomele trecutului pe forumuri, pe bloguri sau rețele de socializare, indivizi / individe care susțin cu patimă un anumit om politic sau o anumită formațiune politică, împroșcând cu "lături" și cuvinte jignitoare pe cei care au o altă opțiune politică decât a lor. Propagandiștii băsiști, în mod deosebit, au devenit foarte enervanți și greu de suportat, în special cei din mass media (Robert Turcescu și Andreea Pora sunt doar două exemple, mai sunt și alții),  care susțin că doar “idolii” lor sunt cei mai tari, cei mai grozavi, doar “idolii” lor vor  să scoată țara din cacao, doar “idolii” lor spun adevărul în timp ce restu` manipulează  (“Antenele” lui Felix  și Realitatea, astea sunt obsesiile lor !). Țin să le reamintesc acestora că democrația, între altele, înseamnă unitate în diversitate, cu alte cuvinte, trebuie să acceptă că există și alte păreri, și alte puncte de vedere decât ale lor iar dacă vor să combată părerile diferite este normal să o facă cu un limbaj civilizat și, mai ales, cu argumente !

Prea multă discuție  politică sterilă  și prea puține locuri de muncă, prea puține măsuri  reale de redresare economică din partea  clasei politice și prea multă sărăcie....... M-AM SĂTURAT ! ! !                                                                                     

mardi 10 janvier 2012

2012 - Anul Caragiale !

Fiecare națiune, fiecare popor își are reperele sale, oameni exponențiali care s-au făcut remarcați în diferite domenii de activitate și care au intrat în istoria națiunii respective. Franța i-a avut, între alții, pe Maximilien Robespierre, pe Andre Ampere sau pe Honore de Balzac, Italia pe Giuseppe Garibaldi, Dante Alighieri sau Sandro Botticelli, Germania pe Johann Sebastian Bach, Albrecht Durer sau Karl Friederich Gaus. Noi, românii, am avut, la rîndul nostru, de-a lungul timpului, o multitudine de oameni de referință cu care acum ne putem mîndri. Amintesc aici doar pe Ion Creangă, Mihai Eminescu, Nicolae Paulescu, Henri Coandă și, nu în ultimul rînd, pe Ion Luca Caragiale, de la a cărui naștere se împlinesc, la 1 Februarie, 160 de ani (la 9 Iunie comemorăm împlinirea a 100 de ani de la decesul acestuia). Dramaturg, nuvelist, poet, pamfletar și scriitor, Caragiale este întemeietorul teatrului comic din România și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național.

samedi 7 janvier 2012

Sărbătorile s-au terminat, trebuie să ne întoarcem la realitate !


În urmă cu circa  o lună  îi ajutam pe copiii  sau nepoții noștri să-și lustruiască ghetuțele pentru a primi într-însele darurile mult așteptate de la Moș Nicolae. Am alergat apoi după bradul de Crăciun, după beteală, globulețe, artificii, rachete și alte acareturi necesare pentru o atmosferă propice sărbătorilor. Odată trecută  perioada de post (mă refer la cei care au ținut această rînduială) am căutat fiecare, după posibilități, să avem mesele cît mai îmbelșugate, salata de boeuf, piftiile, sarmalele și cozonacii ocupînd locurile principale în meniu. A venit noaptea dintre ani, cu euforia specifică, cu felicitări și urări de bine, prosperitate și belșug (?), cu vise frumoase referitoare la 2012, cu gînduri la o viață mai bună ! I-am aniversat în prima zi a anului pe Vasilica și Vasile iar astăzi, 7 Ianuarie, se încheie apoteotic seria Sărbătorilor de iarnă avîndu-i în prim plan pe Ioana și Ion.
De mâine însă, oameni buni, trebuie să ne revenim din visele frumoase, din urările de bine, din speranțele și optimismul pe care n-i le-am impus sau pe care le-am menținut în perioada mai sus menționată, și să ne întoarcem la cruda realitate ! Trebuie să ne întoarcem, foarte mulți dintre noi, la locurile de muncă prost sau foarte prost plătite, în școli unde există, pe timp de iarnă, probleme cu căldura, pe străzi de periferie,  mai ales în localități rurale, unde gropile și noroiul sunt la ordinea zilei....
Primul șoc, primul contact cu realitatea,  cea care este mai presus de euforia, optimismul și visele întreținute de mirobolanta perioadă a sărbătorilor, a fost în urmă cu câteva zile cînd s-a afișat lista cu Întreținerea pe luna Noiembrie, diferența față de aceiaș lună a anului trecut fiind una semnificativă. Lucrurile se vor complica și mai mult pentru că nici prețul combustibililor nu stă pe loc, antrenînd după sine scumpirea alimentelor, ca să nu mai vorbim de energia electrică și alte taxe și impozite ce ne vor ușura substanțial portofelele.....a, și pentru că trebuie să existe și "cireașa de pe tort", va fi introdusă coplata serviciilor medicale, adică fiecare vizită la medicul de familie sau la medicul specialist sau analizele, toate acestea ne vor scoate din buzunar, ați ghicit, alți bani.....
În Plugușorul nostru tradițional există un vers care spune că :"Semne bune anul are". Din păcate pentru noi, oamenii obișnuiți, plătitori de taxe și impozite, 2012 nu are semne bune, trebuie s-o recunoaștem, nu are rost să ne îmbătăm cu apă rece, va fi un an greu, mult mai greu pentru mulți dintre noi fată de cel recent încheiat.
Deocamdată, nu mi-am pierdut speranța ! Cred,  încă, într-o Românie normală, într-o Românie în care cetățenii onești, cei care muncesc și plătesc taxe și impozite, vom avea asigurat un nivel de trai CEL PUȚIN DECENT ! Pentru că asta ar trebui să fie, între altele,  menirea unui executiv responsabil : asigurarea condițiilor pentru ca marea masă a populației să trăiască cel puțin decent,  iar discrepanțele dintre bogați și săraci să fie cât mai mici, ceea ce în prezent nu se întîmplă.
S-auzim, totuși, de bine !

Sfântul Ioan

LA MULȚI ANI, tuturor Ioanelor și Ionilor.








- Ioana Radu

mercredi 4 janvier 2012

Noua dragoste a domnului Columbeanu.

Ca orice milionar, pardon, bărbat care se respectă, după despărțirea cu năbădăi de Monica columbeanu,  domnul Irinel s-a gîndit că este cazul să facă o nouă cucerire ! După atîtea fete tinere, după atîta prospătură care i-a trecut prin așternuturi, Irinel a pus ochii pe o "bătrînă doamnă", rîvnită la fiecare patru ani de pretendenți mai mult sau mai puțin valabili. Înarmat cu o cameră video, străduindu-se să pară cît mai  bine intenționat, domnul Columbeanu a mizat în mesajul său de pe You Tube pe faptul că nu are apartenență politică și că vrea să facă ceva pentru orașul în care trăiește de mai bine de 50 de ani.
 "Bătrîna doamnă" de care pomeneam se numește Primăria Capitalei, are deja întrînsa un bărbat viril, care a dovedit prin unele acțiuni că merită în continuare să "posede" Primăria Capitalei. Rămîne de văzut dacă domnul Irinel va fi capabil să demonstreze, la rîndu-i,  că este un contracandidat valabil pentru actualul "soț" al bătrînei Primării ! 
Din punct de vedere al democrației, orice candidatură,  inclusiv a independenților, bazată pe un program de măsuri bine elaborat și corect explicat, inclusiv cu sursele de finanțare ale proiectelor, cum va face cu susținerea pe care va trebui să o aibă în Consiliul General al Primăriei, etc., este binevenită. În particular, însă, dacă e să mă întrebați pe mine, cel mai bine ar fi să se ocupe de familie și mai ales de Irina. Că la primărie, mulți or să mai fie !








mardi 3 janvier 2012

Copiii "moderni" !

Animația de mai jos este un semnal de alarmă dat de către medici la adresa părinților (în special a mamelor fumătoare înrăite înainte de sarcină și în timpul sarcinii dar și după naștere !)  și rudelor care, în mod direct sau indirect, obligă copiii să trăiască într-un mediu nociv, inclusiv consumînd alimente și băuturi "moderne".... AȘA NU !


Free Pics View Photos Photo Sharing

 

lundi 2 janvier 2012

Mi-e dor de mama.....


Pentru mine, fiecare început de an, fiecare Întâi  Ianuarie este un motiv de bucurie, de speranță pentru anul care începe dar și o zi de comemorare, de aducere aminte a celei care a fost iubita mea mamă !
Au trecut  cinci ani de când măicuța s-a ridicat la ceruri, amestecîndu-se printre îngeri ! Cea mai importantă femeie din viața mea (pentru că M-A NĂSCUT și M-A CRESCUT !), mama cea cu nume biblic (Maria),  s-a stins în urma unei destul de scurte dar foarte grele suferințe, fiind diagnosticată și operată (din păcate, foarte târziu) de o boală incurabilă !
Timp de opt luni de zile, din momentul în care a fost operată și pînă la deces, suferința mamei a fost și suferința mea ! Am căutat să o incurajez tot timpul, deși știam de la medicul care a operat-o prognosticul fatidic : poate trăi 6 luni, sau 8 luni sau un an ! A fost cea mai cumplită perioadă din viața mea, cand mă apuca plînsul trebuia să găsesc o scuză pentru a pleca, astfel încat mama să nu-și de-a seama de gravitatea situației, deși dînsa  dădea de înțeles că știe  despre ce este vorba.....
Moartea mamei a lăsat un gol imens, o rană deschisa în sufletul meu, pentru tot restul vieții ! MAMA  A MURIT ÎN BRAȚELE MELE in seara zilei de 1 Ianuarie 2007....Eram singur, soția fiind plecată atunci la o altă rudă bolnavă....În disperare de cauză, agățîndu-mă de ultimul fir de speranță, deși vedeam că se prăpădește, am început să-i fac respirație artificială..... Am avut prezența de spirit să aprind lumînarea pregătită din timp.....Astfel a luat sfîrșit viața unui OM deosebit, a unui OM de o bunătate și o modestie extraordinare, gata oricînd să ofere o vorba bună și alinare sufletească oricui avea nevoie, gata oricînd să ajute, după posibilități, pe cei apropiați, dar nu numai....
-Mi-e dor de tine, mamă! Știu că de acolo  de sus, din ceruri, mă veghezi și mă ajuți să depășesc problemele prin care trec ! Mai devreme sau mai târziu ne vom reintâlni, poate într-o lume mai bună.... Dumnezeu s-o odihnească în pace !