dimanche 18 septembre 2011

Totuși, nu înțeleg un lucru : de ce trebuie sa fie asemenea cozi, ACUM, la muzeul Antipa ?


Timp de doi ani, bătrânul muzeu de istorie naturală Grigore Antipa, fondat în 3 noiembrie 1834, a fost supus unei binemeritate primeniri, "schimbare la față" menită să aducă o reîmprospătare de imagine absolut necesară bătrânului lăcaș de cultură. Ieri, muzeul și-a redeschis porțile, o mare de oameni de vârste diferite așezându-se la cozi interminabile (sa așteptat și peste o oră pentru a intra), demonstrând încă o dată că noi, românii, nu putem trăii fără a sta la cozi, indiferent la ce !
Sigur că muzeul s-a redeschis în weekend, sigur că a fost timp frumos, sigur că oamenii erau curioși,  sigur că mulți copii au tras de părinți pentru a-i duce la locul respectiv  dar, totuși, chiar intraseră zilele în sac, chiar trebuiau sa se chinuie, stând în soare musai în prima sau a doua zi, pentru a vedea ACUM ceea ce pot vedea, fără coadă, în restul anului ? Aud că binecunoscuții bișnițari dămbovițeni nu au ratat ocazia de a specula curiozitatea multor bucureșteni de a intra în muzeu ACUM, în primele zile de la deschidere ! Bine le-au făcut ! Nu sunt de acord cu bișnița sau alte înșelătorii dar parcă naivitatea și prostia trebuie taxate cumva !
Și eu am fost în zona muzeului sâmbătă, chiar mă gândeam că l-aș putea vizita, dar când am văzut cozile respective evident că am plecat imediat și țin să precizez că plecam chiar dacă eram însoțit de un copil, aș fi fost în stare să-l lămuresc că nu e bine, nici pentru el, nici pentru mine, să stăm cu orele la coadă pentru a vedea, repet, ACUM, ceea ce putem vedea în restul de trei sute și ceva de zile din restul anului. Dar, trăim în România, iar statul la coadă a devenit de multă vreme o specialitate și chiar o plăcere pentru mulți dintre conaționalii nostri.
Apropos de cozi (și de criză), sâmbătă, în Cora Lujerului, era lume ca la miting, cozile la casele de marcat fiind pe alocuri interminabile. Ne văităm de prețuri mari și salarii foarte mici dar luăm cu asalt super/hipermarketurile cumpărând cu nemiluita și ce trebuie și ce nu ne trebuie ! Suntem ipocriți sau.......Asta-i România, ăștia suntem noi, între altele !