samedi 19 février 2011

Aniversare Brâncuși

Se împlinesc 135 de ani de la nașterea sculptorului român născut la Hobița - județul Gorj, Constantin Brâncuși. Ansamblul de la Târgu Jiu (Masa Tăcerii, Coloana Infinitului, Poarta Sărutului) este definitoriu pentru opera marelui artist. Unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului XX, autor al mai multor lucrări de referință ( Pasărea Măiastră, Muza Adormită, Domnișoara Pogany) a trăit și sa stins la Paris.

4 commentaires:

  1. Un video deosebit.
    E uimitor cum in decurs de un minut, folosind diferite perspective si o combinatie sonora poti sugera atat de multe. Astfel, alternanata detaliu-ansamblu, eu cred ca reflecta una din tendintele artistului: aceea de a integra individualul in universal, a particularului in general. Iar combinatia: nai-orga imi sugereaza simbioza folclor-mistic, unificarea materiei cu spiritul, incercarea sculptorului de a transfigura natura bruta prin arta sa. Probabil sunt mult mai multe intelesuri si semnificatii, dar sa lasam fiecaruia bucuria de a le descoperi. Multumim, e un dar minunat.

    RépondreSupprimer
  2. Carmen, mulțumesc pentru vizită și considerațiile pe care le-ai scris. Voi revenii și cu alte prezentari care m-i se par interesante.Numai bine !

    RépondreSupprimer
  3. D-le Radu, mă bucur că aţi revenit! Şi, mă bucur şi că aveţi blog pe blogspot, care e o platformă mult mai accesibilă, şi cu bune condiţii tehnice.
    Numai bine, şi postări minunate!

    RépondreSupprimer
  4. Sărut mâna, Florina. Mulțumesc pentru vizită, într-adevăr, Blogspot este o platformă de blogging mai accesibilă iar faptul că ne citim și recitim și aici este o bucurie pentru mine. Tu ai deja postări minunate, așa că mie nu-mi rămâne decât să-ți urez la mai multe în continuare !

    RépondreSupprimer