mercredi 28 décembre 2011

Ipocrizia la români !

Cînd se întîmplă,  după un timp mai mult sau mai puțin îndelungat, să apară cîștigătorul marelui premiu la deja celebrul Loto 6 din 49 sau alte forme mascate de participare cu bani a cetățenilor la bugetul statului, acesta, în aproape 90 % din cazuri, dacă nu mai mult, cînd este întrebat de vreo purtătoare de microfon sau reportofon ce va face cu banii invariabil va spune că va dona o parte din bani săracilor, bisericilor, altor instituții sau oameni nevoiași !
Nu sunt de felul meu un suspicios care îi bagă pe toți în aceiaș oală, nu spun că toată lumea  minte sau este  ipocrită în egală măsură, așa  cum nu toți oamenii spun întotdeauna adevărul ! Fiecare avem momente cînd suntem mai mult sau mai puțin ipocriți, mai mult sau mai puțin mincinoși, chiar dacă este vorba de "minciunele" convenționale, "nevinovate" ! Dar, să revin la ceea ce vroiam să spun.....A, da, chiar așa, nea Gheorghe sau nea Ion din cine știe ce colț de țară, care a cîștigat cîteva milioane de euro, chiar se gîndește el atunci, cînd  nici nu a primit în fapt banii cîștigați, să facă donații ? Eu sunt sigur sau, mă rog, aproape sigur, că fiecare se gîndește DOAR la el și familia lui, în primul rănd, mai ales dacă provine dintr-o familie nevoiașă, cu posibilități materiale reduse și cu mai mulți copii. Nu exclud posibilitatea (redusă, ce-i drept) ca acești oameni norocoși, cărora le-a căzut o "pleașcă" substanțială la jocul de noroc, de baftă, care se numește Loto, să se gîndească și la o formă de ajutorare prin donații (e un termen la care fac alergie, dar fiind foarte uzitat îl folosesc și eu) a unei biserici, a unui cămin de bătrâni sau a unei case de copii.
Chiar și manechinuitele ce defilează pe podiumurile de modă și obțin uneori prin mijloace mai mult sau mai puțin decente (ca să fiu elegant) un titlu de miss ce înseamnă și un premiu în bani, chiar și ele declară reporterilor la deja celebra întrebare "Ce veți face cu banii ?" că vor efectua, ați ghicit, și DONAȚII ! Dă bine la cadru, la televizor sau la microfonul de  la radio, să  pară că ești un om popular, gata să-i ajuți pe cei mai puțin norocoși din norocul tău,  sau, după caz, din munca elaborată și inteligentă,  în urma unei pregătiri superioare !
Una peste alta, ipocrizia la români (și la alții, dar acum ne ocupăm de noi) îmbracă fel de fel de forme, unele de-a dreptul jenante, penibile ! Ipocrizia la noi este direct proporțională cu așa zisa "criză" prin care trecem, cu cît sărăcia este mai mare și polarizează societatea în mod evident, cu atît ipocrizia (de fapt, minciuna !)  își face și  mai mult mendrele. S-auzim de bine !


IPOCRIZIA - poveste plină de înţelepciune

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire