samedi 7 janvier 2012

Sărbătorile s-au terminat, trebuie să ne întoarcem la realitate !


În urmă cu circa  o lună  îi ajutam pe copiii  sau nepoții noștri să-și lustruiască ghetuțele pentru a primi într-însele darurile mult așteptate de la Moș Nicolae. Am alergat apoi după bradul de Crăciun, după beteală, globulețe, artificii, rachete și alte acareturi necesare pentru o atmosferă propice sărbătorilor. Odată trecută  perioada de post (mă refer la cei care au ținut această rînduială) am căutat fiecare, după posibilități, să avem mesele cît mai îmbelșugate, salata de boeuf, piftiile, sarmalele și cozonacii ocupînd locurile principale în meniu. A venit noaptea dintre ani, cu euforia specifică, cu felicitări și urări de bine, prosperitate și belșug (?), cu vise frumoase referitoare la 2012, cu gînduri la o viață mai bună ! I-am aniversat în prima zi a anului pe Vasilica și Vasile iar astăzi, 7 Ianuarie, se încheie apoteotic seria Sărbătorilor de iarnă avîndu-i în prim plan pe Ioana și Ion.
De mâine însă, oameni buni, trebuie să ne revenim din visele frumoase, din urările de bine, din speranțele și optimismul pe care n-i le-am impus sau pe care le-am menținut în perioada mai sus menționată, și să ne întoarcem la cruda realitate ! Trebuie să ne întoarcem, foarte mulți dintre noi, la locurile de muncă prost sau foarte prost plătite, în școli unde există, pe timp de iarnă, probleme cu căldura, pe străzi de periferie,  mai ales în localități rurale, unde gropile și noroiul sunt la ordinea zilei....
Primul șoc, primul contact cu realitatea,  cea care este mai presus de euforia, optimismul și visele întreținute de mirobolanta perioadă a sărbătorilor, a fost în urmă cu câteva zile cînd s-a afișat lista cu Întreținerea pe luna Noiembrie, diferența față de aceiaș lună a anului trecut fiind una semnificativă. Lucrurile se vor complica și mai mult pentru că nici prețul combustibililor nu stă pe loc, antrenînd după sine scumpirea alimentelor, ca să nu mai vorbim de energia electrică și alte taxe și impozite ce ne vor ușura substanțial portofelele.....a, și pentru că trebuie să existe și "cireașa de pe tort", va fi introdusă coplata serviciilor medicale, adică fiecare vizită la medicul de familie sau la medicul specialist sau analizele, toate acestea ne vor scoate din buzunar, ați ghicit, alți bani.....
În Plugușorul nostru tradițional există un vers care spune că :"Semne bune anul are". Din păcate pentru noi, oamenii obișnuiți, plătitori de taxe și impozite, 2012 nu are semne bune, trebuie s-o recunoaștem, nu are rost să ne îmbătăm cu apă rece, va fi un an greu, mult mai greu pentru mulți dintre noi fată de cel recent încheiat.
Deocamdată, nu mi-am pierdut speranța ! Cred,  încă, într-o Românie normală, într-o Românie în care cetățenii onești, cei care muncesc și plătesc taxe și impozite, vom avea asigurat un nivel de trai CEL PUȚIN DECENT ! Pentru că asta ar trebui să fie, între altele,  menirea unui executiv responsabil : asigurarea condițiilor pentru ca marea masă a populației să trăiască cel puțin decent,  iar discrepanțele dintre bogați și săraci să fie cât mai mici, ceea ce în prezent nu se întîmplă.
S-auzim, totuși, de bine !

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire